Hvad Er Shutter Speed? Det Betyder Det For Dit Kamera

Jumpstory -

Shutter speed betyder lukketid. Lukketiden bruges til at fortælle, hvor hurtigt dit kamera lukker for lyset, når du klikker på knappen for at tage et billede.

Lukketiden på et kamera måles i sekunder og angives med for eksempel 1/100 eller 1/200 - som i 1/200 af et sekund. Jo længere lukketiden er, jo mere lys bliver der lukket ind, når du tager billedet - og omvendt.

Det betyder shutter speed for dine billeder

Når du tager dine billeder, så er en god tommelfingerregel, at din shutter speed gerne skal være på mindst det dobbelte af, hvad din brændevidde er. Hvis du skyder ved 50 mm, så skal din shutterspeed være på minimum 1/100.

Bruger du her en længere lukketid, måske på grund af dårlig belysning, så skal du overveje at anvende et objektiv med billedstabilisering, da det giver færre bivirkninger ved de eventuelle rystelser, der kommer ved, at du trykker på knappen.

Er din shutter speed for høj, så ender du med at eksponere sensoren i dit kamera for lys i længere tid, hvilket kan føre til den klassiske udfordring med, at dine billeder bliver sløret.  Det vil du især opleve, hvis du forsøger at tage billeder af bevægende motiver.

Du skal derfor bruge en væsentligt kortere lukkehastighed, når du tager billeder af bevægende ting, som for eksempel kørende biler eller sport, i forhold til hvad du skal, når du tager portrætbilleder eller billeder af naturen.

De nyeste spejlreflekskameraer kan levere en shutter speed på helt op til 1/4000 til 1/8000. Her er prisen dog også noget højere, end hvad de fleste hobbyfotografer bruger, end når de køber nye kameraer.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af smart elektronik, lige fra bluetooth headsets til walkie talkies eller måske et nyt gamer keyboard.