Hvad Er Lukketid? Det Betyder Det For Dig

Jumpstory -

Lukketid er hvor længe kameraets sensor får lys på sig via objektivet. Et andet ord for lukketid er eksponering, da det angiver, hvor længe du eksponerer kameraets sensor for lys.

På engelsk kaldes lukketid for shutter speed. Lukketiden styrer, hvor meget lys du får ind på dit billede - og dermed også skarpheden af detaljerne på dit billede.

Sådan måles lukketid

Lukketid på et kamera angives oftest i 1/100-dele. Du kan dog have lukketider på mellem 1/4000 og op til 30 sekunder.

Groft sagt handler det om, hvorvidt du ønsker, at tage eller give lys til billedet, når du tager det. Ønsker du at få mere lys på billedet, så skal du tage billeder med en lukketid på omkring 1/250 til 1/20. 

Ønsker du derimod at tage lys væk fra billedet, så skal du tage billeder med en lukketid på 1/2000 til 1/250. 

Tager du for eksempel et billede i et mørkt lokale, så skal du tage det med en lukketid, der giver lys til billedet.

Skal du tage billeder af hurtige bevægelser, for eksempel sport, så er en hurtig lukketid sagen. Skyder du med for langsom en lukketid her, så vil du opleve, at billedet bliver sløret.

Det kan derfor være meget svært at tage billeder af ting eller personer i bevægelse i dårligt oplyste omgivelser - som for eksempel idrætshaller, hvor du har gulligt lys og hurtige bevægelser. Det kan være enhver amatørfotografs mareridt, at skulle tage billeder i de forhold, da billederne sjældent får den rette belysning eller dybdeskarphed. 

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik som fx bluetooth høretelefoner, nye gamer keyboards eller måske et elektronisk varmetæppe til de kolde måneder.