Hvad Er JPEG?

Jumpstory -

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPEG er måske det mest anvendte filformat, når vi taler digitale billeder. Komprimeringen af filerne gør dog, at JPEG-billeder kan have en dårligere kvalitet, end hvis du gemmer dine billeder i andre formater.

Kendetegn ved JPEG

I forhold til mange andre filformater, der kan anvendes til billeder, er det især filstørrelsen på en JPEG-fil, der slår igennem som en af de helt store fordele - og kendetegn ved filmformatet.

En JPEG-fil fylder som regel mellem to og seks MB, alt efter hvor stort billedet er - altså hvor mange pixels det indeholder.

Her har JPEG-filer en meget mindre størrelse, end flere andre billedformater. Det gør også, at kvaliteten er komprimeret, Så det kan hurtigt blive et spørgsmål om kvalitet eller størrelse og hastighed, når man skal vælge filformat til sine billeder.

JPEG er en forkortelse, som står for Joint Photographic Experts Group. JPEG-standarden kom i 1992 og stillede specifikke krav til billederne. 

Et billede i dette format kan understøtte op til 16.777.216 farver ved hjælp af en 8-bit RBG-vfarvemodel. Størrelsen på en JPEG-fil understøtter billeder op til en størrelse på 65.535 x 65.535.

I forhold til mange andre filformater, der er udviklet til billeder, der reducerer JPEG-filer størrelsen på billedet med op til 75%. Det giver altså nogle udfordringer i forhold til kvaliteten, hvis du ønsker billedet vist eller udskrevet i et større format.

Sammensætningen af JPEG-filen gør dog stadig, at det er det mest anvendte filformat, når det kommer til billeder - især fordi langt hovedparten af dem bruges online.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. find et stort udvalg af elektronik lige fra bluetooth headsets til keyboards, mobiltelefon til ældre, bilradioer og utallige andre ting til dine hverddags behov eller professionelle elektronikbehov.