Hvad Er Hvidbalance?

Pixabay, PublicDomainPictures -

Termen 'hvidbalance' bliver brugt som en beskrivelse indenfor fotograf-verden, da det handler om, selve tilpasningen af farvesammensætninger under fotografiske forhold.

Begrebet anvendes både i digital- og filmbaserede fotografier og videooptagelser.

Det bliver brugt som en form for justering, da allerede en lille ændring i balancen kan give et helt nyt lys. Tager vi udgangspunkt i den menneskelige synssans opfatter vi hvidt lys både igennem solens stråler, lys fra en glødelampe eller et lysstofrør. Det er ikke nødvendigvis den samme hvide farve, men vores syn justerer det på den måde, at det ser hvidt ud. Det er altså en ubevidst proces, der sker. En naturlig del af synssansen.

Det samme er så ikke gældende for et kamera. Kameraet opfatter nemlig hvidt lys på samme måde hver gang. Det er også derfor, vi nogle gange kan opleve, at ens kamera lige pludselig er meget hvidt på skærmen, når vi åbner det. Billeder kan også blive meget forskellige, om solen er fremme eller der lige er kommet en sky over den. Et eksempel her er, at tager du et billede af noget, hvor der er et stearinlys på, kan det ofte blive rødligt og modsat bliver det blålige billeder, hvis du tager dem ved udendørs skyggeoptagelser.

Bruger du dog et digitalkamera, er der heldigvis udviklet en funktion, så kameraet selv sætter hvidbalancen på den bedst mulige måde.

OBS: Som mærkatet øverst viser, så er den ovenstående tekst, udarbejdet med økonomisk finansering fra Perlen Odense. Der kan du blandt andet købe: armbånd. Herfra siger vi tusind tak.