Hvad Er Dybdeskarphed? Forstå Det Her

Jumpstory -

Dybdeskarphed har meget at sige for dine billeder. Dybdeskarphed er nemlig, hvor stor en andel af dit billede, der står skarpt og med tydelige detaljer. 

Der vil altid være bestemte områder af et billede, der står mere skarpt end andre. Der hvor billedet står skarpt, det er billedets fokusfelt - altså der hvor man skal se hen. Et større fokusfelt giver her en højere dybdeskarphed i selve billedet.

Blædens betydning for dybdeskarpheden

Dybdeskarpheden kan påvirkes ved hjælp af indstillingen af kameraets blænde. Her kan en justering af blænden for eksempel sløre baggrunden bag din model, eller være med til, at hele fokusområdet og billedet står skarpest muligt.

Jo større blændeåbning du tager billeder med, jo mere lys lukker du ind via objektivet til kameraets sensor. Gør du det, så får du en lav dybdeskarphed. Det er lidt modsigende, men reglen er: stor blændeåbning = lavt blændetal.

Et lavt blændetal giver derfor lav dybdeskarphed, mens et højt blændetal giver en høj dybdeskarphed.

Blændetal angives i F-tal. Så en blænde på F/2.8 giver en sløret baggrund, mens et blændetal på F/11 giver en skarp baggrund.

Valget af blænde hænger dog sammen med dit objektiv og den belysning, som du tager billedet i. Blænden afgør som sagt, hvor meget lys sensoren i kameraet får ind via objektivet. Tager du derfor billeder i dårlig belysning, er der krav om meget lys, for at dit billede kan ses.

Hvis du er nybegynder som fotograf, så er det en god ide at eksperimentere med blænden på dit kamera for at se, hvilke billeder du får ud af at ændre på indstillingerne.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik og tilbehør hertil som fx en pladespiller med tilhørende højttalere og utallige andre smarte gadgets, kabler og andet på avXpertens webshop.