Hvad Er Blænde? Forstå Effekten På Dine Billeder

Jumpstory -

Blænden på dit kamera er den, der styrer, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på kameraets sensor. Blænden er her en lille ring i objektivet, der åbner og trækker sig sammen, når du tager billederne. 

Tænk i retning af øjets pupil, når du tænker blænden, for det fungerer meget godt til at forklare, når folk spørger, hvad er blænde?

Det betyder blænden for billederne

Når din blænde er meget åben, er det lettere at tage billeder med dårlig belysning - ligesom når du skal se i mørke. Det samme gælder ved meget belysning. Her er det en god ide at have en blænde, der ikke er så meget åben.

Stor eller lille blænde. Det kan være svært at finde rundt i som nybegynder. Blænden er angivet i f-tal. Det kan virke lidt modsigende, men et højt f-tal betyder en lille blænde - hvilket betyder mindre lys ind. Et lavt f-tal betyder en høj blænde, hvilket betyder meget lys ind.

Hvor højt du skal indstille din blænde til at være, afhænger af lyset det sted, hvor du skal tage et billede, samt objektivet. Blændeåbningen skal her gerne være på en fjerdedel af objektivet.

Rent praktisk betyder det, at hvis du tager billeder med et 200 mm-objektiv, så skal din blænde være på 50 mm, mens den skal være på 25 mm, hvis du tager billeder med et 100 mm-objektiv.

Din blænde styrer dybdeskarpheden i dit billede. En lav blænde giver her en bred skarphed, mens en høj blænde giver baggrundssløring, da fokus er på det tæt på. Så hvis du vil tage et portrætfoto, hvor modellen står skarpt, mens baggrunden er sløret, så skal du tage det med en stor blænde.

Tak for støtten

Vi siger til sidst tak til avXperten for alt deres støtte til vores indlæg. Find et stort udvalg af elektronik heriblandt moderne udgaver af gaming tastaturer, headsets eller måske en negativ scanner til at overføre dine gamle fotos til digitale udgaver.